Thuiswerktips van een pro

Dit jaar is mijn 20-jarig jubileum als zzp-er. De afgelopen maanden is er nogal wat gezegd (niet altijd in positieve zin) over zzp-ers, maar ineens zit half werkend Nederland thuis. Dus dit lijkt mij het ideale moment om wat tips met jullie te delen. Gratis en voor niets. Zie het als mijn jubileumgift aan jullie!

Met enige regelmaat heb ik mensen horen zeggen dat ze ook best eigen baas zouden willen zijn. Alleen is het nemen van de stap in het onbekende voor velen een stap te ver. Want hoe moet dat, zo zonder collega’s, helemaal alleen? Nou, dit is het ideale moment om te verkennen hoe dat voelt. Ik vaar er al 20 jaar prima bij, maar dat zal niet voor iedereen zo zijn. Hopelijk kan onderstaande je helpen om te ontdekken of er een echte thuiswerker in jou schuilt.

Pantoffels
Thuiswerkers worden nogal eens gezien als mensen die laat opstaan en vervolgens in joggingbroek en met pantoffels aan achter hun laptop kruipen. Alsof het wat uit zou maken. Een rapport, beleidsvisie of ontwerp wordt er echt niet slechter van als je er niet tip-top uitziet. Belangrijkste reden om er toch geen gewoonte van te maken is dat je in no time ontdekt wordt als thuiswerker. En wel door pakketbezorgers. Voor je er erg in hebt ben je het lokale afhaalpunt.
Vind je het oke om in pyjama aan de deur te staan, dan is er niets aan de hand. In alle andere gevallen: trek iets toonbaars aan.

Komen we meteen bij punt twee: Skype en Facetime. ‘Men’ wil dat af en toe. Niet doen! Ook zonder joggingbroek doet Facetime niets voor je professionele uitstraling. Gewoon lekker overleggen via e-mail en telefoon. Voor iedereen beter. En je kunt er alsnog met ongekamde haren bij zitten.

Verrekenen
Een voordeel van thuiswerken is dat je geen reistijd hebt. Die mag je dus verrekenen. Zelf ga ik het liefst uit van een uur reistijd. Dus in plaats van starten om 8-8.30 uur kan ik er een uurtje bij optellen. Uiteraard alleen als het werk dat toetstaat, flexibiliteit werkt twee kanten op.

Ben je een overwegend avondmens dan is thuiswerken echt iets voor jou. Het voordeel van werken in de avonduren is dat vrijwel niemand je lastig valt met e-mail en telefoon. Je krijgt veel meer voor elkaar dan werken in, laten we zeggen, een kantoortuin.

Jij bepaalt
Thuiswerkers zijn lapszwansen die de hele dag koffie drinken en zich laten afleiden door huishoudelijke taken. Ja, we drinken koffie en ja er wordt wel eens een wasje gedraaid. Maar hé, why not? Het voordeel (tevens nadeel) is dat je werkdag er niet een van 9-17 uur is. Je bent (nu even) EIGEN BAAS, dus wie zegt jou dat je niet om 11 uur naar AH mag of een uurtje met je hond naar het bos. Dat bepaal je lekker zelf. En dat is ook gelijk echt wel het grote voordeel van thuiswerken. Jij bepaalt wat je wanneer doet. Zelf werk ik niet zelden om een uur of tien ‘s avonds nog aan een project. Zeker bij mooi weer. 

Een voordeel van koffie drinken is dat het goed kan zijn voor je sociale interactie. Dus ga de komende weken – let op ‘social distancing’ – eens op de stoep koffiedrinken met de buren. Die zitten nu ook op een spoedcursus thuiswerken. Weet je gelijk wat zich in de buurt afspeelt.

Kinderen
Toegegeven, hier komen we bij een heikel punt. Mijn 12-jarige puber zit de komende weken ook thuis. Ik heb al mijn hoop gericht op digitaal onderwijs. En hoe dan ook zal ze wat mij betreft aan de bak moeten.

Pubers staan erom bekend veel op bed te liggen. De mijne is daarop geen uitzondering en dat geeft rust. Maar als je nu ineens thuiszit met kleine kinderen? Tja, ik zal het maar gewoon eerlijk zeggen: you are fucked! Excuses voor mijn taalgebruik. Er rest mij niets anders dan je veel sterkte te wensen.
Bedenk wel: in een normale thuiwerksituatie is dit niet aan de orde. Dan zitten kinderen op een veilige plek waar iemand anders ze bezighoudt.

Dus, zit je nu ineens noodgedwongen thuis, zie het als een kans om te ontdekken of thuiswerken ook iets voor jou is. Ook als de uitkomst negatief is, snap je misschien toch een beetje beter waarom mensen als ik het heerlijk vinden. En waarom wij zzp-ers een hekel hebben aan Skype.

Sterkte allemaal de komende weken. En onthoud: ‘social distance’ je een ongeluk, maar houd het – op gepaste afstand- wel een beetje gezellig!