CREATIVITEIT IS ALS WHISKY

Het moet even rijpen

Sommige dagen verzucht ik dat alles steeds sneller moet. Klanten bellen vandaag en willen morgen resultaat. Tegelijkertijd zeg ik graag dat ik snel en efficiënt ben. Lekker consequent. Maar snelheid en creativiteit gaan niet altijd goed samen. 

Creatieven hangen mijmerend achterover in hun stoel en zo ontstaan de meest fantastische ideeën, lijkt men weleens te denken. En dat is ook zo. Soms. En soms ook niet. Dan moet je er echt voor gaan zitten en gestructureerd te werk gaan. Een paar keer zuchten, wat schaven en … het even wegleggen. Zoals bij een mooie fles whisky. Daar wordt het gegarandeerd lekkerder van.

Hond
Aan dat even wegleggen schort het nog wel eens. Niet omdat ik dat niet zou willen, maar omdat er domweg de tijd niet voor is. Er is een deadline, een project moet morgen af en er moeten nog drie mensen naar kijken voor iemand zijn goedkeuring kan geven. Terwijl, als ik het even zou mogen loslaten, ik zeker weet dat het beter wordt. Want dan, op het punt van er bijna zijn, kan lekker mijmeren er juist wel voor zorgen de creativiteit nog beter gaat stromen. 

Wat voor mij vaak goed werkt is met de hond naar het bos of strand. Perfect voor de creativiteit. Niet zelden kom ik na zo’n wandeling thuis en weet ik wat ik anders moet doen. Hoe het allemaal net even beter kan. Of misschien zelfs radicaal anders. Maar bij een al te strakke deadline gaan we niet verder dan een blokje om. Jammer voor de hond en jammer voor het project.

Ho Ho Ho
Dus, voor het nieuwe jaar propageer ik graag meer tijd om de dingen goed te (mogen) doen. Even HO, op de rem. Bedenken of het echt allemaal NU af moet, of dat een paar dagen extra ook kan. 

Fijne kerst en op naar een fantastisch en creatief 2020. Waarin ideeën een beetje mogen rijpen, want daar wordt alles net een beetje mooier van.

Cheers en rustig aan!