Geel

In mijn Twitter-bio staat ‘vormgever & illustrator die weinig heeft met de kleur geel’.
Het is waar, maar kan dat wel? Mag je als vormgever wel een aversie tegen een bepaalde kleur hebben. Zou ik niet neutraal moeten zijn en alle kleuren moeten omarmen? En ook als zodanig de kans geven. Hm …

Het is niet zo dat ik nooit geel toepas (dat zou best knap zijn) en aversie is wat sterk verwoord, maar door de bank genomen is geel niet de eerste kleur waar ik aan denk bij een ontwerp. Als je op mijn site rondkijkt zul je zien dat ik het zeer spaarzaam toepas.

Groen en geel
Als je googlet op welke betekenis men aan de kleur geel toekent, kom je vooral termen tegen als zon, energie, warmte en blijdschap. Don’t get me wrong, als ik me in een veld vol zonnebloemen begeef ervaar ik dat heus als prettig. Dus waarom bungelt geel dan ergens onderaan mijn palet? Wellicht had ik een vorig leven in de middeleeuwen. Ik las ergens dat men geel toen in verband bracht met haat en vijandschap. In Mexico en Egypte schijnt het de kleur van de rouw te zijn. Da’s toch andere koek dan geluk en warmte. En hier in Nederland hebben we het over ‘je groen en geel ergeren’. Dat vind ik dan wel weer mooi. Al vind ik de combinatie groen en geel meestal niet zo fraai. Sorry, ADO-fans.

Geel en geel
Het ene geel is natuurlijk het andere niet. Zo heb je warm geel, wat door sommigen als oranje wordt gezien, of juist koud geel, dat meer naar groen neigt.
Wat niet helpt is dat geen enkele kleur geel mij goed staat. In mijn kast is dus nog geen gele knoop te vinden. Terwijl het anderen juist kan laten stralen. Ik kan dan ook denken ‘wauw, dat staat goed’. Fijn dat andere mensen wel voor geel gaan.

Functioneel geel
Zoals gezegd gebruik ik af en toe wel geel. Laatst nog, in een logo met een zon. Dat is functioneel geel. Ook gebruikte ik het in een serie logovoorstellen, samen met een mooie blauwtint. Gevoelsmatig had ik geel in dit geval nodig en ik vond ik het nog geslaagd ook. Men koos alleen voor een ander logo (wel van mij, dat scheelt). Jammer, zo lukt het nooit om meer geel in mijn portfolio te krijgen.

Bij dit blog heb ik een illustratie gemaakt. Ik heb mijn best gedaan, maar ook hier is het geel grotendeels gesneuveld. Misschien moet ik maar gewoon accepteren dat geel niet mijn kleur is. En waarom dat zo is … dat weet ik dus ook niet, maar het fascineert mij wel, de ‘aversie’ die zo’n kleur bij mij kan oproepen.

Mocht je willen dat ik iets voor je ontwerp met geel erin, ik kan het wel hoor. Als het moet 😉 Ik zal het zien als een enorme uitdaging!