Nee

Mijn mening geven vind ik doorgaans niet zo moeilijk. Sterker nog, ik heb in de loop der jaren moeten leren om soms iets diplomatieker te zijn. Waarom is nee zeggen dan zo lastig als het werk betreft?

Mijn agenda was onlangs behoorlijk vol, dus ik besloot de week erop geen nieuwe projecten aan te nemen. Zó, fijn dat ik dat even helder voor mezelf had gemaakt! Als iemand zou bellen wist ik wat me te doen stond.

Maandagochtend, er werd gebeld. Heb je deze week tijd? Een simpele nee zou volstaan. Het antwoord staarde me vanaf mijn planning aan. In plaats van een een helder antwoord volgde er ‘misschien, maar …, niet zo handig …’ Mijn brein zei nee, maar het kwam niet over mijn lippen.
Uiteindelijk zei mijn klant ‘nee is ook een optie’. Ik greep de strohalm direct aan en was opgelucht dat ik niet toch ja had gezegd. Bovendien kon ik hem doorverwijzen en was hij zo ook geholpen.

Balanceren
Als zzp-er ben ik gewend om zoveel mogelijk projecten aan te pakken, want tijden van drukte en rust wisselen elkaar af. Het is zo ingesleten dat het lastig is om mijn grenzen aan te geven. En toch moet ik dat steeds vaker doen.
Het is een luxepositie, maar ook balanceren op het koord van behulpzaamheid en zelfbehoud.
Gelukkig merk ik dat klanten het helemaal niet gek vinden als ik ze een keer niet kan helpen. Wel jammer, maar men snapt ook dat ik mijn beperkingen heb. En uiteindelijk blijven ze gelukkig  terugkomen. 

Falen
Het is een gek staaltje psychologie. Want ik weet dat ik door ja te zeggen mezelf stress bezorg, maar ook dat ik mogelijk mijn klanten niet het beste resultaat lever. Daar is uiteindelijk niemand bij gebaat, maar zo’n nee voelt min of meer als falen. Of in elk geval niet als het beste voor hebben met mijn klant. Terwijl het tegendeel juist waar is. Ik zou me pas echt rot voelen als ik iets aflever waar ik niet volledig achter kan staan. Of wanneer ik door tijdsdruk fouten maak.
Door het nu op te schrijven ga ik misschien zelf ook geloven dat nee soms best oke is.
Dus weet, als ik je een nee verkoop is het uit zelfbescherming, maar ook beter voor jou!

Voor nu verkoop ik tijdelijk iedereen een nee. Ik ga er even tussenuit en ben na 16 augustus weer beschikbaar.